1 januari 2025, het lijkt nog ver weg. Maar de wijzigingen die dan ingaan m.b.t. bedrijfswagens kunnen behoorlijke impact hebben op het gebruik en de samenstelling van uw wagenpark. Daarom willen we u tijdig informeren over deze wijzigingen. De belangrijkste is de invoer van BPM op bedrijfswagens. Daarnaast is de invoer en wijziging van milieuzones ook iets waar u mee maken kunt krijgen.
BPM op bedrijfswagens, de huidige situatie
Bij tenaamstelling van een bedrijfswagen in het Nederlands kentekenregister moet er aangifte BPM gedaan worden. In een aantal gevallen bestaat er vrijstelling voor deze aangifte:
- De CO2-uitstoot is 0 gram, dit geldt nu voor alle 100% elektrische bedrijfswagens;
- De bedrijfswagen is op het moment van tenaamstelling ouder dan 5 jaar;
- De gebruiker van de bedrijfswagen kan een ondernemersverklaring afgeven waarin hij aangeeft de bedrijfswagen voor meer dan 10% zakelijk te gebruiken.
BPM op bedrijfswagens, de nieuwe situatie
Het kabinet heeft op Prinsjesdag 2022 bekend gemaakt dat de vrijstelling BPM op bedrijfswagens met een verbrandingsmotor vanaf 1 januari 2025 gaat verdwijnen. Dat geldt alleen voor nieuwe bedrijfswagens die vanaf die datum voor het eerst tenaamgesteld worden. De BPM op een voertuig wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot. Volgens de huidige tabel bedraagt de BPM € 66,91 per gram CO2-uitstoot. Een gemiddelde bedrijfswagen stoot ongeveer 200 gram CO2 uit. Dit betekent een BPM-bedrag van ruim € 13.000,00.
Invoer en wijziging van milieuzones
In 2020 zijn door een aantal gemeenten in Nederland milieuzones ingevoerd. De emissieklasse van het voertuig bepaalt dan of het een milieuzone in mag rijden of niet. Deze emissieklasse hangt af van de hoeveelheid vervuilende stoffen die een voertuig uitstoot. Hoe hoger de emissieklasse is, hoe schoner het voertuig. Momenteel is emissieklasse 6 het schoonst.
Per 1 januari 2025 mogen gemeenten deze regels nog verder aanscherpen en mogen ze zelfs zero emissie zones gaan invoeren. Veel gemeenten zijn van plan om deze zones in te voeren. Nieuwe voertuigen, die vanaf 1 januari 2025 worden aangeschaft, hebben alleen nog maar toegang tot een zero emissie zone als ze emissievrij zijn. Dat betekent concreet dat daar alleen 100% elektrische en waterstof aangedreven voertuigen mogen rijden. Voor bedrijfswagens met een verbrandingsmotor die vóór 1 januari 2025 tenaamgesteld zijn én die voldoen aan Euroklasse 5 en 6 gelden overgangsregelingen.
Wat verandert er voor mij?
Voor de huidige bedrijfswagens verandert er niets. Die zijn vrijgesteld van BPM en blijven vrijgesteld van BPM. Maar nieuwe bedrijfswagens met een verbrandingsmotor worden vanaf 1 januari 2025 flink duurder. En als u in binnensteden rijdt, krijgt u te maken met meer of strengere milieuzones. Daarom informeren we u nu al, zodat u tijdig kunt inspelen op deze belangrijke wijzigingen.
Moet ik actie ondernemen?
We zien nu al oplopende levertijden voor bedrijfswagens. Het is dus zaak om tijdig te inventariseren of u iets moet doen. Zuidlease zet haar expertise graag in om samen met u te bekijken welke impact de veranderingen op uw wagenpark heeft. En hoe u optimaal kunt inspelen op deze veranderingen. Of een switch naar 100% elektrische bedrijfswagens voor u de juiste oplossing is. En welke subsidies er in dat geval mogelijk zijn bij lease van een emissievrije auto.