Skip to main content

Duurzaamheid en auto’s

By 18 maart 2020Nieuws

Duurzaamheid en auto’s is al heel lang een hot item. Een tijd lang moest er voor nieuwe auto’s een zogenaamde verwijderingsbijdrage betaald worden. Dit was een bijdrage in de kosten om de auto aan het eind van de rit te recyclen. Ongeveer 85% van een auto is recyclebaar. Het grootste deel van de materialen wordt verwerkt tot nieuwe materialen. Het ijzer van een auto wordt vaak gebruikt bij de productie van nieuwe auto’s. Het glas wordt grotendeels gebruikt voor de productie van glaswol. De bumpers worden verwerkt in wielkasten voor nieuwe auto’s. Van autobanden worden isolatiematten en rubbertegels gemaakt. Recyclen van moderne auto’s brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Tegenwoordig bestaan veel meer delen van de carrosserie uit kunststof. En wat te denken van de lithium-ion accu’s die in elektrische auto’s zitten?

Duurzaamheid in de auto

De nieuwe Zoë heeft volgens Renault voor 22,5 kg gerecyclede materialen aan boord. De bekleding is een innovatief weefsel en bestaat voor 50 procent uit afgedankte bekledingsstoffen en veiligheidsgordels. De andere helft komt uit gerecyclede vezels uit plastic flessen. Deze materialen zijn volgens de fabrikant gebaseerd op de hoogste kwaliteitsnormen. Ze zijn onder meer getest op design, geur en slijtagegevoeligheid.

In 2019 won Volvo met de XC60 T8 Twin Engine de jaarlijkse Europese Plastics Recycling Award. Dit model vertegenwoordigt Volvo’s ambitie om in 2025 minimaal 25 procent gerecycled kunststof in de modellen toe te passen. Volvo gebruikt verschillende alternatieve duurzame materialen. Zo bestaat de middenconsole uit gerecyclede visnetten en maritieme touwen. De vloermatten en stoelen worden gemaakt uit gerecyclede plastic flessen en katoen van oude kleding. Van de stoelen van afgeschreven Volvo’s wordt het isolatiemateriaal onder de motorkap gemaakt.

De laatste trend: vegan auto-interieur

Het aantal automerken dat consumenten de optie geeft om in een volledig diervrij auto-interieur te laten rijden groeit dagelijks. Zo rijden er al langer auto’s rond zoals de BMW i3, Kia Soul EV en de Nissan Leaf met een veganistisch interieur. Ook de nieuwste modellen zoals Audi E-tron GT, Volvo Polestar 2 en Porsche Taycan zijn voorzien van vegan materialen zoals kunstleer en gerecyclede materialen.

 

 

 

Bron: Duurzaambedrijfsleven, Renault media, Volvocars media, Auto en vervoer/Info.nu