Skip to main content

Maximumsnelheid overdag naar 100 kilometer per uur

By 12 maart 2020Nieuws

Maximumsnelheid

De nieuwe maximumsnelheid van 100 kilometer per uur geldt op sommige Nederlandse wegen al vanaf vrijdagochtend 13 maart. Zodra de borden zichtbaar zijn, moeten automobilisten zich aan de nieuwe snelheidslimiet houden. Rijkswaterstaat heeft aangegeven dat veel nieuwe borden al in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 maart zichtbaar gaan worden.

Het kabinet maakte eerder bekend dat de snelheidsverlaging op 16 maart zou ingaan. Maar zodra de nieuwe borden zichtbaar zijn, kunnen automobilisten al worden bekeurd als zij zich niet aan de maximumsnelheid houden.

De nieuwe maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op snelwegen geldt tussen 6.00 uur ’s ochtends en 19.00 uur ’s avonds. Tussen 19.00 uur ’s avonds en 6.00 uur in de ochtend mag op veel snelwegen nog wel 120 of 130 kilometer per uur worden gereden.

 Let op: nog niet alle navigatiesystemen zullen direct de juiste snelheid aangeven. Volg dus goed de borden op de weg.

Met de verlaging van de maximumsnelheid wil het kabinet de stikstofuitstoot van het wegverkeer verlagen. Dit is een van de maatregelen die op korte termijn genomen is om de vergunningsverlening voor de bouw en infrastructurele projecten weer op gang te laten komen. Als bijkomende positieve effecten van de snelheidsverlaging worden de vermindering van CO2-uitstoot en verbetering van de verkeersveiligheid genoemd.