Skip to main content

SEBA – Subsidie op emissieloze bedrijfsauto’s

By 23 maart 2021Nieuws

SEBA Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfauto's

Vanaf 15 maart 2021 kan je als bedrijf tot € 5.000 aanschafsubsidie krijgen op een nieuwe elektrische bedrijfswagen. De officiële benaming is SEBA, Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s. Hiermee stimuleert de overheid de overstap naar elektrisch rijden. Want een elektrische bedrijfswagen is in aanschaf (voorlopig nog) duurder dan de gangbare diesel. Maar elektrisch is wel voordeliger in onderhoud en gebruik. En met een elektrische bedrijfswagen ben je klaar voor de toekomst. Een toekomst met nul-emissiezones in veel Nederlandse steden.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Vanaf 15 maart 2021 kan je als bedrijf tot € 5.000 subsidie aanvragen als je een nieuwe elektrische bedrijfswagen koopt of least. De subsidie is 10% van de nieuwprijs van de bedrijfswagen, met een maximum van € 5.000. Kies je voor operationele lease bij Zuidlease? Dan vragen wij de subsidie aan en verrekenen deze, na toekenning, in het leasebedrag. Dat levert, afhankelijk van de looptijd, een aantrekkelijke maandelijkse verlaging op.

Nog meer voordeel!

De SEBA staat los van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Ook deze kan nog steeds toegepast worden. Komt uw bedrijfsauto in aanmerking voor MIA, dan verrekenen wij het fiscale voordeel in het maandelijkse leasebedrag.

Wat zijn de voorwaarden voor deze subsidie?

De regeling is vrij complex. De categorie bedrijfsauto speelt een rol en het moet een nieuw te leveren elektrische bedrijfsauto zijn. Bovendien moet de subsidie aangevraagd worden vóór definitieve koop van de bedrijfsauto. Wordt de bedrijfsauto binnen 3 jaar weer ingeleverd, dan geldt een (gedeeltelijke) terugbetaling van de ontvangen subsidie.

Wie vraagt de subsidie aan?

Bij operationele lease vraagt Zuidlease als toekomstig eigenaar van de bedrijfsauto de subsidie aan. Wordt deze toegekend? Dan verrekenen we de ontvangen subsidie in de maandelijkse leasebedragen. U gaat dan maandelijks een lager leasebedrag betalen. In geval van financial lease dient u zelf een aanvraag voor subsidie in. Dit moet gebeuren vóór definitieve aankoop van de bedrijfsauto.

Tot wanneer kan ik subsidie aanvragen?

De SEBA gaat in op 15 maart 2021 en loopt tot en met 2025. Voor 2021 is er 22 miljoen euro subsidie beschikbaar. Elk jaar wordt de subsidiepot aangevuld met een steeds lager bedrag, omdat er steeds meer en naar verwachting goedkopere elektrische bestelbussen te koop zullen zijn.

Meer weten over deze subsidieregeling?

Wij leggen de regeling graag aan u uit en geven advies over hoe deze voor u zo optimaal mogelijk kan worden toegepast. Meer informatie kunt u ook vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.