Skip to main content

Onbezorgd met de auto op wintersport

By 12 februari 2020Nieuws

Gaat u binnenkort met de auto op wintersport? Dan is het zaak om goed voorbereid op weg te gaan. Daarom geven wij een aantal tips om de voorbereiding, de reis en de vakantie soepel te laten verlopen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Niets vervelender dan net voor vertrek of onderweg realiseren dat u iets vergeten bent. Begin daarom tijdig met de voorbereiding. Zijn alle documenten zoals rijbewijs en groene kaart aanwezig en nog geldig? Zijn de vloeistoffen van de auto op peil? Is de bandenspanning gecheckt? Voor sommige landen heeft u een vignet nodig. Wist u al dat dit vaak ook in digitale vorm gekocht kan worden? Scheelt u weer een hoop ergernis bij het verwijderen van de sticker na de vakantie. Voor Oostenrijk bijvoorbeeld kunt u terecht op de de website van Asfinag. Hier kunt u ook vooraf de tol voor een aantal tunnels betalen. En gaat u met uw 100% elektrische auto op pad? Wij horen goede dingen over de app A Better Routeplanner, kortweg ABRP. Via deze app kunt u vooraf de ideale route met laadpunten laten bepalen, specifiek gericht op uw auto.

Voor een optimale voorbereiding hebben wij een checklist samengesteld met alle zaken die van belang zijn voor wintersport met uw auto.

Winterbanden

Hoe zit het ook al weer met winterbanden? Hieronder de belangrijkste (door)reislanden voor de wintersport. In het kort geven we de info per land, voor meer info kunt u op het betreffende land klikken.

Belgie: Winterbanden en sneeuwkettingen in België zijn niet verplicht. De situatie is er net als in Nederland.

Duitsland: In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden: rij dus op winterbanden in Duitsland als het winter is of wordt. Dan moeten auto’s ook beschikken over een winteruitrusting.

Frankrijk: Winterbanden zijn in Frankrijk niet verplicht, maar het gebruik ervan wordt wel aangeraden. Winterbanden moeten dan een minimale profieldiepte van 3,5 mm hebben. Sneeuwkettingen kunnen op bepaalde wegen wel verplicht zijn, dat wordt met borden aangegeven.

Italië: Voor het gebruik van winterbanden in Italië geldt geen algemene verplichting. Op bepaalde wegen kan winteruitrusting verplicht zijn, maar dat wordt dan door middel van een verkeersbord aangegeven. In de Aostavallei geldt wel een algemene verplichting voor winterbanden.

Luxemburg:  Winterbanden en sneeuwkettingen in Luxemburg vallen onder hetzelfde regime als in Duitsland: ze zijn verplicht bij winterse omstandigheden.

Oostenrijk: Winterbanden in Oostenrijk zijn bij winterse omstandigheden verplicht tussen 1 november en 15 april. Buiten deze vaste periode kan zeker in de bergen het gebruik van winterbanden ook verplicht zijn. Dat wordt duidelijk gemaakt met een bord. Onder winterse omstandigheden vallen in elk geval sneeuw, ijs en gladheid.

Zwitserland: In Zwitserland bestaat voor het gebruik van winterbanden geen wettelijk regeling. Het wordt aanbevolen ze wél te gebruiken omdat er een boete staat op het veroorzaken van hinder op de weg door het gebruik van banden met onvoldoende grip.

Overige landen: Voor de landen die hierboven niet vermeld zijn, check de website van de ANWB.

Onderweg

Bent u aan de reis begonnen? Plan regelmatig een pauze, zo komt u uitgerust op uw bestemming aan. En mocht er iets niet zo soepel verlopen: onze alarmcentrale is 24 uur per dag bereikbaar! Het telefoonnummer kunt u vinden in de papieren berijdershandleiding én in onze handige berijdersapp.

Wij wensen u veilige kilometers toe en veel plezier, zowel onderweg als op uw bestemming!

 

 

 

Bron: ANWB